Het kan moeilijk zijn om om hulp te vragen wanneer je te maken hebt met huiselijk geweld. Schuldgevoelens, schaamte en angst voor represailles kunnen ervoor zorgen dat je je geïsoleerd voelt en niet weet waar je heen moet. Toch is het belangrijk om hulp te zoeken om uit de gewelddadige situatie te komen en de nodige stappen te zetten om veilig te blijven. Hieronder geven we vijf tips voor slachtoffers van huiselijk geweld die het moeilijk vinden om om hulp te vragen.
1. Praat met iemand die je vertrouwt
Het kan een grote stap zijn om over huiselijk geweld te praten, maar praten kan wel helpen. Zoek iemand op die je vertrouwt, bijvoorbeeld een familielid, vriend(in) of collega. Vertel hen wat er aan de hand is en vraag om hun steun. Als je niemand hebt om mee te praten, kun je ook terecht bij een hulpverleningsorganisatie of telefonische hulplijn.
2. Overweeg anoniem advies
Het kan eng zijn om jezelf bekend te maken als slachtoffer van huiselijk geweld. Sommige instanties bieden daarom de mogelijkheid om anoniem advies te krijgen. Dit kan helpen bij het bespreken van je situatie en het verkrijgen van advies over de volgende stappen zonder jezelf bekend te maken. Je kunt bijvoorbeeld chatten met Veilig Thuis, of gebruikmaken van forums zoals https://safewomen.nl/
3. Zoek professionele hulp
Er zijn verschillende instanties die hulp kunnen bieden bij huiselijk geweld, zoals Kadera en Veilig Thuis. Zoek informatie op over deze instanties en welke hulp ze kunnen bieden. Dit kan helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw situatie. Hulpverleners kunnen je helpen bij het doorbreken van de cyclus van huiselijk geweld en bij het vinden van een veilige plek om te verblijven. Zoek contact met een organisatie die gespecialiseerd is in hulp bij huiselijk geweld en vraag om advies. Zij kunnen je helpen om een veilige plek te vinden en je begeleiden bij het zetten van stappen om uit de situatie te komen.
4. Maak een veiligheidsplan
Dit kan helpen om jezelf en eventuele kinderen te beschermen tijdens en na het verlaten van de gewelddadige situatie. Dit plan kan je helpen om jezelf en eventuele kinderen te beschermen tegen geweld en om te weten wat je moet doen als er iets gebeurt. Een veiligheidsplan kan bestaan uit afspraken met vrienden of familie over waar je terecht kunt, het veranderen van sloten of het verzamelen van belangrijke documenten. Maak afspraken met vrienden of familie over wat ze moeten doen als er iets misgaat en zorg dat je belangrijke spullen zoals identiteitsbewijzen, telefoon en geld bij de hand hebt.
5. Vergeet niet dat je niet alleen bent
Huiselijk geweld kan een zeer eenzame en isolerende ervaring zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent. Er zijn veel mensen en instanties die hulp kunnen bieden en die er zijn om je te steunen. Hulp zoeken kan de eerste stap zijn naar een veilige en gezonde toekomst.
Zit je in een onveilige situatie? Er is hulp beschikbaar.