Opvang vrouwen
Vrouwenopvang
Als je te maken hebt met partnergeweld, eergerelateerd geweld, mensenhandel of gedwongen prostitutie, kan het soms nodig zijn om tijdelijk ergens anders te gaan wonen. Bij Kadera bieden we verschillende soorten opvang in Enschede en Zwolle.
Samen bekijken we welke hulp het beste passend is. Iemand kan bijvoorbeeld in een groepsunit wonen of in een van onze zelfstandige woonunits. Als je kinderen hebt, kunnen die gewoon mee naar de opvang.
De cliënten wonen in onze voorzieningen in nette appartementjes met in een groot aantal gevallen een eigen woonkamer met keukentje en een badkamer. Mensen die ernstig bedreigd worden, kunnen terecht in één van de Safe Houses. De locaties daarvan zijn strikt geheim. De maximale verblijfduur is één jaar.
Via de Opvangatlas kan iedereen zoeken naar passende hulp voor zichzelf of voor andere mensen – ook bij bedreiging en/of geweld thuis.
Mensen die bij Kadera verblijven, kunnen in de opvang gebruik maken van allerlei vormen van begeleiding. Naast individuele begeleidingsgesprekken zijn er ook cursussen en bijeenkomsten. Samen met de casemanager bepaalt de cliënt de doelen waar hij of zij aan wil werken. Verder is er hulp om financieel weer zelfstandig te worden. Met de methodiek Krachtwerk begeleiden wij cliënten naar een leven zonder geweld. Hierbij richten wij ons op wat de persoon kan en niet op wat hij of zij niet kan. Wij helpen de persoon zijn of haar eigen krachten te zien en te gebruiken. De cliënt heeft in het proces de regie in handen.
Voor het stoppen van het huiselijk geweld richt Kadera zich niet alleen op de cliënt, maar ook op de (ex-)partner en/of eventuele kinderen en/of andere betrokkenen. Tijdens gesprekken, waar ook de partner bij aanwezig kan zijn, wordt gesproken over de dynamiek: over hoe men met elkaar omgaat en op elkaar reageert. Deze gesprekken zijn nodig om het huiselijk geweld te stoppen.
Er is bijzondere aandacht voor kinderen in de opvang. Zij worden net als hun ouder ook begeleid. Veerkracht is een methodiek die hierbij helpt. Samen met de hulpverleners wordt gewerkt aan de veiligheid, het welzijn en de ontwikkeling van de kinderen. Ieder kind krijgt individuele begeleiding, een screening, actieplan en veiligheidsplan. Een vaste hulpverlener ondersteunt het kind en de ouders tijdens dit proces.
Het is belangrijk dat de kinderen de zorg krijgen die nodig is, daarom werkt Kadera samen met externe organisaties zoals Jeugdbescherming Overijssel. Als kinderen bij ons in de opvang komen, gaan ze zo snel mogelijk weer naar school. Er zijn afspraken met scholen in de omgeving. Voor de jongste kinderen is er een crèche in de opvang. Daarnaast organiseren we activiteiten en uitstapjes
Na het verblijf in de opvang kan een cliënt een beroep doen op nazorg. Er wordt verder gewerkt met de krachteninventarisatie en aan het actieplan. De cliënt krijgt verschillende begeleidingsgesprekken om aan zijn of haar doelen te werken. Als het nodig is, werkt Kadera in de nazorg samen met bijvoorbeeld algemeen maatschappelijk werk of de Regionale Instelling voor Begeleiding bij Wonen, Werken en Welzijn (RIBW). Een cliënt kan ook thuis nazorg krijgen van Kadera.
Wil je meer weten of wil je je aanmelden? Dan kun je bellen naar 088 422 24 95 of mailen naar toegang@kadera.nl.