Kinderhulpverlener Andy van Kadera Aanpak Huiselijk Geweld wint Hartenhuis Award van stichting Het Vergeten Kind

Andy (28), kinderhulpverlener bij Kadera Aanpak Huiselijk Geweld, heeft gisteren in Amsterdam de Hartenhuis Award voor meest inspirerende hulpverlener in een vervangende woonsituatie in ontvangst mogen nemen. Deze prijs, uitgegeven door stichting Het Vergeten Kind, staat dit jaar in het teken van kinderhulpverleners die het verschil maken voor kinderen. Als kinderhulpverlener voor jonge slachtoffers van huiselijk geweld in de opvang in Zwolle en Enschede, merkt Andy dagelijks het effect dat een hulpverlener op kinderen kan hebben. Het is voor hem dan ook een eer om door de jongerenjury gekozen te worden als winnaar van deze award.

 

Tijdens de feestelijke uitreiking werd aandacht gevraagd voor de problematiek met wisselende hulpverleners in de jeugdzorg. Kinderen die in een woongroep wonen, krijgen in hun jonge leven gemiddeld 65 verschillende gezichten te zien. Kadera biedt hulpverlening en opvang aan slachtoffers van huiselijk geweld en hun kinderen, in Enschede en Zwolle. Kinderen in de opvang krijgen een eigen vaste  kinderhulpverlener toegewezen, die er speciaal voor hen is. Deze kinderhulpverlener werkt samen met het kind aan het verwerken van lastige gebeurtenissen en het toewerken naar een veilige toekomst. Er is ook ruimte voor leuke activiteiten zoals dagjes uit, slaapfeestjes, een leesclub of andere activiteiten waar de kinderen en jongeren mee komen. Deze specifieke aandacht is heel belangrijk in het opbouwen van vertrouwen en het zorgen voor herstel. Andy vertelt:

 

“Mijn grootste missie tijdens het werk is mijn kwetsbaarheid laten zien en zo een opening bieden voor veiligheid, vertrouwen en verbinding met een kind of jongere. Ik laat zien dat situaties mij ook raken. Dit kan via een gesprek, tijdens een activiteit of wanneer het even misgaat (bijvoorbeeld als een moeder of vader niet altijd in staat is om te luisteren naar het kind of de jongere). Ik probeer altijd naast een kind of jongere te staan door geen partij te kiezen, want dit hebben ze vaak een groot deel van hun leven al moeten doen.”

 

Doordat bij Kadera gewerkt wordt met vaste kinderhulpverleners, wordt een stabiele situatie gecreëerd voor het kind en voor de ouder. Juist voor kinderen en jongeren die uit een onveilige situatie komen, is dit erg belangrijk. Andy herkent deze behoefte uit eigen ervaringen als getuige van huiselijk geweld in zijn jeugd: ‘Mijn eigen ervaringen zorgen ervoor dat ik kinderen makkelijker begrijp en dat ik een ingang heb om het gesprek aan te gaan.’ Dat blijkt ook als aan een jongen van tien die Andy begeleidt, gevraagd wordt wat hij ervan vindt dat Andy de award heeft gewonnen: ‘Lieve Andy,

er zijn zoveel manieren om jou te omschrijven. Je bent leuk, je bent aardig, je werkt hard en je bent de beste in alles. Goed gedaan!’.

 

Voor Andy was de uitreiking een bijzondere en unieke ervaring ‘Ik ben zo blij en trots dat ons werk zo gezien wordt. We hebben dit als team en als organisatie gedaan. Zonder mijn collega’s was ik niet de hulpverlener die ik ben.’

 

De petitie tegen het steeds wisselen van kinderhulpverleners in de jeugdzorg is te vinden op www.hetvergetenkind.nl