Hulpverlener Andy van Kadera Aanpak Huiselijk Geweld genomineerd voor een Hartenhuis Award

Andy (28), kinderhulpverlener en casemanager bij Kadera Aanpak Huiselijk Geweld in Zwolle en Enschede, is een van de drie genomineerden voor een Hartenhuis Award. De Hartenhuis Awards worden uitgereikt door stichting Het Vergeten Kind, aan drie personen die de titel ‘Meest inspirerende hulpverlener’ verdienen. De uitreiking vindt plaats op 29 januari in Amsterdam. De jury van de Hartenhuis Award bestaat uit jongeren uit de jongerenraad van Stichting Het Vergeten Kind, The Unforgettables.

Andy is samen met twee anderen genomineerd in de categorie ‘Meest inspirerende hulpverlener in een vervangende woonsituatie’. Door zijn werk als kinderhulpverlener in de opvang voor slachtoffers van huiselijk geweld, werkt Andy dagelijks samen met kinderen van alle leeftijden. In zijn werk vindt hij het belangrijk om eerlijk, open en kwetsbaar te zijn en net even de extra stap te zetten waar dat nodig is: ‘Ze mogen bij mij alles laten zien. Ik oordeel niet en niks is mij te gek. Het feit dat ik samen met een kind of jongere weer een stapje dichterbij kom, waarin hij of zij zichzelf mag zijn of kan laten zien, maakt mij trots om kinderhulpverlener te zijn.’

Kadera biedt hulpverlening en opvang aan mannen, vrouwen en kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld. Wanneer het thuis niet veilig is, kunnen ouders met hun kind(eren) terecht in de opvanglocaties in Zwolle en Enschede. Ouders krijgen daar hulp van casemanagers om te herstellen van het huiselijk geweld, regie terug te krijgen en toe te werken naar een veilige toekomst. Kinderen krijgen een eigen kinderhulpverlener toegewezen, die samen met het kind kijkt naar wat er nodig is om het meegemaakte geweld te verwerken en om zich weer veilig te voelen. Kinderhulpverleners ondernemen ook activiteiten met de kinderen en zijn een vast aanspreekpunt en luisterend oor voor kinderen in de opvang.

Stichting Het Vergeten Kind vraagt met de Hartenhuis Award aandacht voor wisselde hulpverleners in de kinderhulpverlening. Kinderen zien vaak veel verschillende gezichten, waardoor het bemoeilijkt wordt om een band op te bouwen met een hulpverlener. Andy geeft aan dat het heel belangrijk is dat kinderen een eigen, vaste hulpverlener hebben: ‘Je merkt dat kinderen echt behoefte hebben aan een uitlaatklep en een stukje genegenheid, aan iemand die er echt voor hen is. We investeren heel bewust in het opbouwen van vertrouwen bij ieder kind. Dat kost tijd en aandacht, ik wil het kind echt leren kennen. Wij nemen de tijd om te vragen over school of over hobby’s, ondernemen activiteiten of gaan eerst even een balletje trappen. Zo leer je het kind zelf kennen, los van de problematiek die er thuis speelt. Zeker als man merk ik dat ik een voorbeeld kan bieden dat mannen ook anders kunnen zijn. Ik probeer bijvoorbeeld te laten zien dat mannen ook hun emoties mogen hebben en mogen delen, dat nodigt kinderen uit om hetzelfde te doen.’

Doordat bij Kadera zowel de ouders als de kinderen een eigen hulpverlener toegewezen krijgen, hebben ze een vast gezicht als contactpersoon. Hulpverleners zoals Andy, die slachtoffers langere termijn hulpverlening bieden, zijn onmisbaar in het duurzaam stoppen van huiselijk geweld. Gea Oord, directeur-bestuurder van Kadera, zegt hierover ‘Zulke hulpverleners zijn voor ons van onschatbare waarde. Zij zorgen ervoor dat onze cliënten en hun kinderen zich veilig voelen, zodat ze samen met hen kunnen werken aan een veilige toekomst. We zijn dan ook heel trots op deze nominatie!’.

Stichting Het Vergeten Kind is een petitie gestart waarmee zij oproepen om de jeugdzorg zo te organiseren, dat kinderen minder verschillende gezichten te zien krijgen in de hulpverlening. De petitie is te vinden op www.hetvergetenkind.nl.