Ervaringen van een casemanager van Kadera

In deze serie laten we verschillende mensen die met Kadera te maken hebben, aan het woord. Aan de hand van een aantal vragen vertellen zij over hun ervaringen met Kadera, als cliënt, medewerker of vrijwilliger.

Wat voor werk doe je bij Kadera?

Ik ben Henrieke, 24 jaar oud en ik werk nu 4 jaar (2020) bij Kadera. Ik ben Casemanager bij Kadera. Dat betekent dat ik cliënten begeleid naar een veilige, zelfstandige toekomst zonder huiselijk geweld.

Waarom doe je dit werk?

Het is mijn passie om mensen te helpen en in hun kracht te zetten. Ik vind het heel waardevol om mijn inzichten/kennis in te zetten bij vrouwen die het op dat moment heel goed kunnen gebruiken. Ik help graag mensen door oprecht naar ze te luisteren en samen te werken aan de door hun opgestelde doelen. Daarnaast is het prachtig om het veranderingsproces te zien waar cliënten doorheengaan. Soms herken je een vrouw bijna niet meer van hoe ze waren toen ze in de opvang binnenkwamen en hoe ze zijn bij het vertrek uit de opvang. Ik hoop in mijn werk dat ik een stukje liefde mag uitdragen naar de cliënten die ik begeleid.

Wat voor mensen zijn de cliënten van Kadera?

Het zijn stuk voor stuk hele waardevolle mensen die het meer dan waard zijn om zich geliefd en gerespecteerd te voelen.

Welke cliënt of situatie is je bijgebleven en waarom?

Mijn allereerste cliënt die ik ging begeleiden is mij het allerbeste bijgebleven. Zij was een jonge vrouw uit Angola, meegesmokkeld naar Nederland om hier gedwongen in de prostitutie te werken. Ze was ontsnapt uit het huis waar zij vast gehouden werd en is letterlijk op de vlucht geslagen in een voor haar onbekende stad. Zij kwam binnen in de opvang als een hele angstige, teruggetrokken vrouw die geen letter Nederlands kon spreken. En zij verliet ruim 1,5 jaar later de opvang als een zelfstandige, zelfverzekerde en vrije vrouw met een goede beheersing van de Nederlandse taal. Ik zal haar doorzettingsvermogen, humor, levenslust en kracht nooit meer vergeten.

Wat is er moeilijk aan je werk?

Het moeilijke aan mijn werk is om soms te aanschouwen dat cliënten toch teruggaan naar de onveilige situatie waar zij uit komen. Ook kan het soms lastig zijn om het verdriet en de pijn te zien waar de cliënten mee te maken hebben. Maar desalniettemin is het mooiste wat er is zien hoe vrouwen met hun pijn omgaan en wat voor veranderingsproces ze doormaken in de opvang.

Wat hoop je dat je cliënten bereiken in het werk wat jullie samen doen?

Ik hoop dat de cliënten tot rust mogen komen en goede beslissingen kunnen maken voor een veiligere toekomst in de periode dat ze hier zijn.

Wat wil je zeggen tegen nieuwe cliënten en/of tegen slachtoffers van huiselijk geweld?

Je bent waardevol en geliefd. Je verdient het om met respect en liefde behandeld te worden. Kom voor jezelf op en neem de stap om te breken met onveilige/slechte relaties. Negeer de rode vlaggen niet en praat andermans gedrag niet goed. Het is geen gezonde situatie waar je je in bevindt en het is tijd om voor je eigen veiligheid te kiezen. Houd vol en bouw een leven op waar je gelukkig van wordt!