Verslag stakeholdersbijeenkomsten Kadera

Op 28 en 29 september organiseerde Kadera twee stakeholdersbijeenkomsten in Zwolle en Enschede, waarop zij het gesprek aan is gegaan met verschillende partners uit de ketenaanpak huiselijk geweld. Tijdens deze bijeenkomsten leerden de deelnemers over de prevalentie en aanpak van huiselijk geweld, het hulpaanbod van Kadera en de knelpunten, uitdagingen en mogelijkheden richting de toekomst. Ook was er per bijeenkomst ruimte voor een ervaringsverhaal van een client van Kadera, samen met haar hulpverlener.

Tijdens de bijeenkomsten werd duidelijk dat huiselijk geweld veel verschillende vormen kent. Kadera bedient cliënten die te maken hebben met al deze vormen van huiselijk geweld, bijvoorbeeld partnergeweld, ouderenmishandeling, eergerelateerd geweld, schadelijke traditionele praktijken, mensenhandel en stalking. Bovendien hebben deze vormen van geweld uiteenlopende uitingsvormen, zoals fysiek of psychisch geweld, verwaarlozing, seksueel geweld en financieel misbruik. Deze uiteenlopende casuïstiek heeft zeer ontwrichtende gevolgen voor mensen die ermee te maken krijgen. Zo blijkt uit onderzoek dat slachtoffers van huiselijk geweld te maken krijgen met psychische en fysieke problemen als gevolg van het geweld, maar ook met verlies van werk, relatieproblemen en seksuele problemen. 

Om het geweld duurzaam te stoppen en de gevolgen van huiselijk geweld te verminderen, maakt Kadera gebruik van verschillende effectieve methodieken. In presentaties van de managers hulpverlening van Kadera, werd hier tijdens de bijeenkomsten dieper op ingegaan. Via een online rondleiding, maakten de deelnemers bovendien kennis met de locaties van Kadera.

Tijdens de gehele bijeenkomst was er ruimte voor het stellen van vragen en daar werd volop gebruik van gemaakt. Hieruit onderstond bijvoorbeeld een gesprek over de gevolgen van de lange wachtlijsten in de GGZ voor de cliënten van Kadera. Veel cliënten van Kadera, zowel volwassenen als kinderen, hebben te maken met traumaklachten. Idealiter zou Kadera traumabehandeling tijdens de hulpverlening opstarten, zodat interdisciplinair gewerkt wordt en cliënten tijdens de behandeling ondersteuning kunnen krijgen vanuit de hulpverlening.

Bovendien zorgt traumabehandeling ervoor dat cliënten eerder hun leven weer op kunnen pakken en hun rol als ouder en als onderdeel van de samenleving kunnen hervatten. Helaas is het momenteel zo dat cliënten vaak pas na afloop van de hulpverlening kunnen starten met behandeling voor hun psychische problemen, waardoor herstel langer op zich laat wachten en de hulpverlening soms langer dan noodzakelijk doorloopt.

Tijdens de bijeenkomsten kwamen verschillende ideeën ter tafel en zijn zelfs vervolgafspraken gemaakt om te onderzoeken of er samenwerking mogelijk is om dit knelpunt op te lossen. 

In beide bijeenkomsten vertelden cliënten van Kadera over hun ervaringen met huiselijk geweld en de daarop volgende hulpverlening. Bij de bijeenkomst in Zwolle vertelden twee cliënten van begeleid wonen jonge moeders over hun ervaring in de opvang en met draagbaar alarmsysteem AWARE. In Enschede deelde een client haar ervaring met crisisopvang Zwolle en intensieve zorg Enschede. Kadera is deze cliënten en hun hulpverleners zeer dankbaar voor hun waardevolle bijdrage aan de bijeenkomsten.

Tijdens de stakeholdersbijeenkomsten stond samenwerking centraal. Daarom werden de bijeenkomsten afgesloten met een presentatie die onder meer inging op de huidige samenwerkingen en de mogelijkheden om de aanpak van huiselijk geweld nog meer in te richten op basis van samenwerking en flexibel op- en afschalen van hulpverlening, aan de hand van de behoeftes van de client. De bijeenkomsten werden dan ook afgesloten met een passend aanbod; Kadera nodigt graag alle partijen die met ons samenwerken of in de toekomst willen samenwerken, uit om met ons door te praten over de mogelijkheden om de aanpak van huiselijk geweld in de regio Overijssel te versterken. Was u niet bij de bijeenkomst aanwezig, maar wilt u toch van dit aanbod gebruik maken? Neem dan contact met ons op!