Skip to content

Ik zoek hulp

Mensen bij wie het thuis niet veilig is of dreigt te worden, kunnen de hulp van Kadera inroepen.

Zit je in een situatie van huiselijk geweld? Er is hulp beschikbaar. Bij Kadera kijken we samen met jou hoe het geweld gestopt kan worden en helpen we je met het terugkrijgen van regie over je leven. Want jij en je kinderen hebben recht op een veilige toekomst.

Kadera kan op verschillende manieren hulp bieden. Als je contact met ons opneemt, kijkt een hulpverlener samen met jou of Kadera passende hulp kan bieden. Het kan dan gaan om het bieden van acute opvang, een reguliere plaats in de opvang of bijvoorbeeld om hulp bij je thuis of het Aware alarmsysteem. Ook kun je onze hulpverleners bellen voor advies over jouw situatie.

Na het eerste gesprek maakt de hulpverlener een afspraak voor een intake. Tijdens de intake kun je met de hulpverlener van het team Toegang en Trajecten je situatie bespreken en wordt samen met jou bekeken waar je behoefte aan hebt. Na de intake wordt het traject ingezet. Het aantal plaatsen in onze opvang is beperkt. Het zou kunnen dat je op de warme doorverwijslijst geplaatst wordt of dat samen met je gekeken wordt of je misschien beter ergens anders kunt verblijven.

De zorg van Kadera vindt plaats op vrijwillige basis. Wij willen, kunnen en zullen je nergens toe verplichten, je kunt zelf bepalen of u gebruik wilt maken van de hulp die wij aanbieden. Je kunt dus ook na de intake besluiten toch niet van ons aanbod gebruik te maken, de intake is vrijblijvend. Uiteraard zijn aan de opvang en hulpverlening wel bepaalde regels verbonden. Deze zullen door de hulpverlener met je besproken worden.

Het zou kunnen dat uit de intake blijkt je het beste tijdelijk van onze opvang gebruik kunt maken. Je kunt dan, eventueel samen met je kinderen, terecht bij één van onze opvanglocaties. Kadera biedt opvang aan mannen, vrouwen en hun kinderen, in Enschede en in Zwolle. Op deze pagina vind je onder meer een checklist en wat voorbereidende informatie voor wanneer je naar de opvang komt. Ook kun je alvast foto’s van de opvang bekijken en eventueel aan je kinderen laten zien.

Informatie voor mensen die naar de opvang komen

Veiligheid staat voorop. Zorg ervoor dat je veilig kunt inpakken, laat anders je spullen achter en neem alleen het noodzakelijke mee. In de opvang kun je de belangrijkste toiletartikelen krijgen. Ook is er een kledingbank waar je schone kleren kunt verkrijgen.

Meenemen naar de opvang:

  • Identiteitskaarten, rijbewijs, paspoorten (ook van kinderen)
  • Pinpas
  • Zorgverzekeringspas

Als het lukt:

  • Telefoon
  • Medicijnen
  • Toiletspullen
  • Kleding

Digitale veiligheid:

  • Pas uw Digi-D wachtwoord aan
  • Schakel de GPS/locatiefunctie op uw telefoon uit
  • Schakel de vliegtuigstand in
  • Pas wachtwoorden van Sociale Media en e-mailaccounts aan
  • Pas cloudwachtwoorden aan
  • Je hebt een eigen kamer
  • In sommige locaties wordt de badkamer gedeeld
  • In sommige locaties wordt de keuken gedeeld
  • In de opvang is veel kinderspeelgoed aanwezig
  • In Enschede kun je in sommige gevallen een huisdier meenemen. Overleg dit met de hulpverlener van het team Toegang en Trajecten.
  • De maximale verblijfsduur is één jaar.
  • Via de knop ‘Cliënten’ op de website, kun je alvast wat meer lezen over de mogelijkheden en de huisregels van de opvang.

Manier van werken

Systeemgericht

Huiselijk geweld is niet het probleem van één persoon. Er is een heel systeem bij betrokken. Een systeem is het gezin. Dat kan een partner zijn, kinderen of ouders. Als het kan, wordt het hele systeem betrokken bij het stoppen van het huiselijk geweld. Dat betekent dat we, wanneer kinderen ook in de opvang verblijven, op korte termijn contact opnemen met de achtergebleven ouder, om die op de hoogte te stellen van de situatie. Als de veiligheid het toestaat, wordt de achtergebleven partner ook uitgenodigd voor gesprekken en wordt omgang met de kinderen weer opgepakt.

Kadera heeft ervoor gekozen om in de hele organisatie ‘krachtgericht’ te werken. We werken volgens de manier van Krachtwerk. Wat betekent dat?

We gaan er vanuit dat je kunt en gaat herstellen van de gevolgen van het huiselijk geweld. We kijken naar wat er goed gaat en wat je allemaal kunt en wat je sterke punten zijn. Kortom, wat je krachten zijn.

Jij bepaalt wat je wilt, wat je doelen zijn. Je werkt daarbij samen met de hulpverlener van Kadera. Het proces van hulpverlening start als je in de opvang komt en is gericht op een langere tijd. Het gaat door in het gewone leven, bijvoorbeeld wanneer je een eigen woning hebt. Mensen om je heen kunnen je daarbij helpen. De hulpverleners, maar ook andere mensen die in je leven belangrijk zijn. Je casemanager vertelt je hier graag meer over. Je hoeft het in elk geval niet alleen te doen!

Voor de kinderen hebben we een manier van werken genaamd Veerkracht. Ze hebben, net als jij, tijd en hulp nodig om te herstellen. Samen met jou en je kinderen kijken we wat daarvoor nodig is. En we nemen ook de tijd om leuke dingen te doen.

We vinden het belangrijk dat het kind positieve ervaringen opdoet. Dit versterkt de band tussen jou en je kind en het geeft het kind een goed gevoel en zelfvertrouwen.

Bij Kadera vinden we het belangrijk dat jij en je kinderen toewerken naar een leven na de opvang. We doen dat door nu al met jou te kijken naar activiteiten, vrijwilligerswerk, sportactiviteiten, een opleiding of via activiteiten van de kinderen waaraan je mee kunt doen.

Om je herstelproces zo goed mogelijk te laten verlopen, kan het nodig zijn dat wij andere organisaties inschakelen en met hen samenwerken. Daarom heeft Kadera goede afspraken met andere organisaties in de regio. Bijvoorbeeld met een externe psycholoog voor kinderen of andere jeugdhulporganisaties. Maar ook met organisaties voor geestelijke gezondheidszorg, algemeen maatschappelijk werk en de politie. We werken ook samen met vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties, die kunnen helpen met praktische klussen of die een luisterend oor bieden aan jou of je kind.

Huisdieren

In de opvang in Enschede zijn een aantal plekken beschikbaar waar huisdieren welkom zijn. In overleg met de hulpverlener kun je bespreken of je hiervoor in aanmerking komt. Ook werkt Kadera samen met Blijf van mijn Dier, om tijdelijke opvang voor huisdieren te bieden. Voor meer informatie over Blijf van mijn Dier, kunt u kijken op www.blijfvanmijndier.nl

Locaties

Met deze foto’s willen we een indruk geven van hoe onze opvang eruit ziet en van wat vrouwen, mannen en kinderen bij ons doen. We hebben verschillende opvanglocaties. Door op een tekening van een locatie te klikken, kunt je de foto’s bekijken.

Veelgestelde vragen

Kadera heeft geen eigen huizen en kan je dus niet zelf aan een huis helpen. Wanneer je uitstroomt uit de opvang, ondersteunen we je wel waar mogelijk bij het vinden van een huis, bijvoorbeeld door te helpen met een urgentieaanvraag of door contact op te nemen met woningbouwcorporaties.

Kadera werkt waar mogelijk samen met alle gezinsleden. Wanneer je je kinderen meeneemt naar de opvang, zullen we de achtergebleven partner daarover informeren, als de veiligheid het toestaat. Samen met jou onderzoeken we de mogelijkheden om het contact met de achtergebleven partner te herstellen, zeker wanneer er kinderen betrokken zijn. Het kan dus voorkomen dat er contact is met de achtergebleven partner, maar daar zullen we je altijd van op de hoogte stellen en bij betrekken.

Om bij Kadera in de opvang of bij begeleid wonen te verblijven, moet je verblijfskosten betalen. Deze verblijfskosten zijn met de gemeente afgesproken en veranderen ieder jaar. De verblijfskosten zijn afhankelijk van de leeftijd van de cliënt en van eventuele kinderen die ook in de opvang verblijven. De materiaal Dienstverlener of de hulpverlener die de intake afneemt, kan meer vertellen over de precieze verblijfskosten.

De opvang van Kadera heeft beperkte capaciteit. Het kan voorkomen dat er bij Kadera geen plaats is. Afhankelijk van je situatie, bekijkt de hulpverlener bij de intake welke hulp je nodig hebt en of we die hulp kunnen bieden. Het kan dat je op de warme doorverwijslijst wordt geplaatst. Het kan ook dat de hulpverlener in overleg met jou op zoek gaat naar een opvangplaats in een andere regio.

In de opvang in Enschede bestaan mogelijkheden om een huisdier mee te nemen naar de opvang. In Zwolle kan dat niet, maar werken we samen met Mendoo om tijdelijke opvang voor uw huisdier te realiseren. Wilt u uw huisdier meenemen naar de opvang? Geef dit dan aan bij de hulpverlener die de intake met u afneemt.