Ervaringsverhalen

Deze brief is geschreven door een van onze cliënten, aan de nieuwe cliënten die bij ons in de opvang komen.

Beste vriendin, mijn woongenoot,

Ten eerste wil ik je vertellen hoe moedig je bent om hier te zijn. Ik schrijf je nu, speciaal voor jou, om te zeggen dat dit niet het einde is, maar slechts het begin. Het zullen erg moeilijke dagen zijn, je zult je totaal kapot voelen, alsof het verdriet van de hele wereld jou bewoont. Zelfs jij hebt geen woorden en geen tranen om te beschrijven wat je voelt… Ik weet precies hoe je je voelt en ik weet dat je hele moeilijke dagen zult hebben. Misschien voel je dat niemand de pijn heeft die je nu hebt. Je zult huilen, je zult in elkaar zakken, je zult denken dat het nooit goed zal komen, je zult gillen met het kussen op je gezicht zodat niemand je hoort. Dat is niet erg, dat doen we allemaal.

Hier ga je goede mensen en slechte mensen ontmoeten. Mensen die je zullen helpen en mensen die je schade toebrengen met hun gedrag. In beide gevallen leer je wat. Je zult veel dingen missen en soms zou je willen dat je ergens buiten deze planeet zou kunnen ontsnappen. Dat weet je niet, maar ik kan je voelen.

Morgen ga ik hier weg en ik ben trots dat ik alles heb meegemaakt wat ik je heb genoemd, want alles wat ik heb meegemaakt heeft me gemaakt tot de persoon die ik nu ben. Ik herinner me nog toen ik hier op de eerste dag binnenkwam, het eerste wat ik zei: ‘Ik wil hier niet blijven, ik wil ondanks alles naar huis.’ En hier ben ik, anderhalf jaar later sta ik voor mijn spiegel en zeg ‘Goed gedaan.’

De vrouw die hier binnenkwam, is iemand anders geworden. Ik leerde om sterker te zijn, ik leerde hoe belangrijk ik ben, ik leerde herhaaldelijk opstaan als ik viel. Niemand zal je redden behalve jij. Dus geef niet op en onthoud dat dit niet het einde is, maar slechts het begin.

Ik ga hier weg om opnieuw  te beginnen. Een begin waardig voor een dappere vrouw zoals jij en ik. Een start die past bij al het moois van binnen in jou en mij. Een begin dat alle kracht waard is waarvan we het bestaan niet eens kennen.

Wees trots op jezelf, want je bent de kracht. En weet dat het goedkomt, dat dit niet het einde is, maar slechts het begin…

Met hartelijke groeten, Hanadi A.