Loverboys

Loverboys zijn veelal jonge mensenhandelaren die kwetsbare jonge meisjes of jongens versieren. De loverboy overlaadt zijn slachtoffers met dure cadeaus en aandacht. Vervolgens moet het slachtoffer dit terugbetalen met een baan in de prostitutie. De loverboy zorgt ervoor dat het contact met familie en vrienden verbroken wordt zodat het slachtoffer nog meer afhankelijk wordt van hem. Met dwang, geweld of afpersing houdt hij het slachtoffer gevangen. Een veelvoorkomend chantagemiddel is sextortion: de loverboy dreigt seksueel getinte foto’s of video’s van het slachtoffer online te zetten als hij of zij niet de prostitutie in wil.

Loverboys zoeken hun slachtoffers veelal online (grooming), maar ook bij uitgaansgelegenheden, hangplekken en zorginstellingen. Vaak hebben de slachtoffers in hun jeugd al veel meegemaakt en heeft eerdere hulpverlening niet geholpen. Ze hebben behoefte aan aandacht en erkenning die de loverboy hen geeft.
 
Slachtoffer niet altijd een meisje
In de klassieke situatie zijn loverboys jongens en slachtoffers meisjes. Tegenwoordig komt het ook voor dat een meisje een jongen uitbuit (lovergirls), een meisje een meisje of een jongen een jongen. Het kan zijn dat de lovergirl eerder slachtoffer is geweest van een loverboy. Zij gaat dan opzoek naar meisjes voor de loverboy, in veel gevallen zodat ze zelf niet meer de prostitutie in hoeft. Dit doet ze door zich voor te doen als vriendin van het meisje.

Signalen
Een loverboy is vaak te herkennen aan bepaalde signalen, zoals een vlotte babbel en goed uiterlijk. Lees hier meer over hoe je een loverboy kunt herkennen. Daarnaast heeft de Nationale Politie een signalenlijst gemaakt met signalen die erop kunnen wijzen dat iemand het slachtoffer is van een loverboy.